Noutăţi recente

02.07.2012
Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor

Membrii grupului de lucru inițiat pentru elaborarea propunerii de politică publică (PPP) privind dezvoltarea urbană echilibrată în Republica Moldova sau întrunit astăzi, în cea de-a doua ședință pentru a discuta despre nivelul de dezvoltare urbană din țară și cauzele dezvoltării dezechilibrate a orașelor. De asemenea, cei prezenți au discutat și despre efectele acestei probleme și rolul PPP în soluționarea acesteia.

În urma dezbaterilor, membrii grupului de lucru au identificat propuneri privind indicatorii ce definesc problema, au analizat arborele problemei, precum și au modificat și completat cauzele apariției și efectele generate de problemă. Menționăm că, grupul de lucru are un format participativ, incluzînd reprezentanți ai Autorităților Publice Centrale, Autorităților Publice Locale, societății civile și experți naționali.

31.03.2017
Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor demarează vineri, 22 iunie curent, începînd cu ora 9.00, lucrările de construcție a școlii primare-grădiniță din comuna Cotul Morii, raionul Hîncești

25.06.2012
Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor

Pe parcursul primelor 5 luni ale anului 2012 Inspecția de Stat în Construcții a depistat 256 de construcții neautorizate pe teritoriul țării, dintre acestea 152 în Chișinău, motivul apariției acestor construcții fiind nerespectarea Legii de către Administrațiile Publice Locale (APL) la elaborarea și emiterea certificatului de urbanism și autorizației de construcție.

07.04.2017
În perioada 20-21 aprilie 2017, la Chișinău, va fi organizat Forumul Internațional "Urbanism și dezvoltare durabilă", ediția a II-a. Obiectivele, inclusiv așteptările organizatorilor și ale participanților au fost discutate, astăzi, la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, în cadrul unei întrevederi oficiale cu un grup de specialiști ai ministerului. Evenimentul va fi organizat de Ambasada Franței în Republica Moldova în parteneriat cu autoritățile publice central și locale din Chișinău.

Jérémie Petit, Consilier de Cooperare și Acțiune Culturală în cadrul Ambasadei Franței la Chișinău a vorbit despre subiectele incluse pe agenda evenimentului, potențialii participanți, precum și a subliniat scopul și obiectivele organizării forumului.

"Ne propunem să intensificăm cooperarea și colaborarea dintre autoritățile publice locale din Franța și țara dumneavoastră pentru a dezvolta în comun proiecte de dezvoltare durabilă, urbanism și dezvoltare a localităților", a subliniat,  în cadrul discuțiilor, Jérémie Petit.  

Reprezentanții ministerului și-au exprimat disponibilitatea de a coparticipa în organizarea evenimentului și a prezenta în cadrul panelurilor de dezbateri informații importante în dezvoltarea urbanismului și amenajării teritoriului.

"Vă mulțumit pentru disponibilitatea de a susține organizarea unui forum de specialitate în țara noastră, inclusiv pentru susținerea financiară. Suntem siguri că va fi o platformă eficientă de comunicare și de schimb de experiență pentru autoritățile locale din țara noastră", a precizat viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatolie Zolotcov, în discuțiile cu oaspeții de la ambasadă.

La rîndul său, șefa Direcției generale arhitectură, construcții și locuințe, Elena Bejenaru a menționat subiectele ce ar fi important de abordat în cadrul evenimentului.

"Conceptul agendei este binevenit, vom propune cîteva tematici pentru dezbateri în cadrul forumului. Cu siguranță va fi o experiență inedită pentru autoritățile publice locale care vor participa, pentru că vor acumula cunoștințe noi, necesare dezvoltării durabile a localităților", a subliniat șefa Direcției generale arhitectură, construcții și locuințe, Elena   Bejenaru, în cadrul dialogului.

La final, părțile au convenit să colaboreze în perioada imediat următoare la capitolul tematicilor panelurilor de discuții, implicarea specialiștilor în construcții în cadrul dezbaterilor și obiectivele evenimentului.

7 aprilie 2017

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor

27.04.2017
Astăzi, la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a avut loc o masă rotundă cu scopul de a informa constructorii din țara noastră despre utilizarea noilor tehnologii în proiectarea, construirea și reabilitarea drumurilor, a căilor ferate, a poligoanelor pentru deșeuri, a pistelor aeroportuare, etc. Informația a fost prezentată de reprezentanții unei firme producătoare de materiale de construcții din Germania.

"Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor susține și promovează noile tehnologii, echipamente, aparate, maşini, mecanisme performante şi noi materiale de construcție ce asigură calitate înaltă la standarde europene și bineînțeles la costuri accesibile utilizatorului din țara noastră. În contextul, proiectelor de dezvoltare ce sunt realizate pe întreg teritoriul țării informațiile ar putea fi eficiente pentru antreprenorii, constructorii, proiectanții ce participă la implementarea proiectelor", a subliniat viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ion Stratulat, în discursul de deschidere a evenimentului.

În cadrul discuțiilor producătorii germani au vorbit despre utilizarea materialelor geosintetice în domeniul construcțiilor. Ei au menționat că folosirea acestor materiale pentru lucrările de construcții reprezintă o soluție performantă comparativ cu tehnicile clasice de construcție și sunt mai ieftine ca și preț. Potrivit lor materialele geosintetice îndeplinesc funcția de separare, filtrare și protecție, protecție erozională, impermeabilizare, drenaj și sunt eficiente în construcția și reabilitarea îmbrăcămintei asfaltice rutiere, construcția și consolidarea podurilor, a gropilor pentru deșeuri, reabilitare căilor ferate și a construcțiilor hidrotehnice, etc.  

La masa rotundă au participat arhitecți, proiectanți, constructori, producători de materiale de construcție din țara noastră, precum și reprezentanți ai autorităților publice locale.

 

27 aprilie 2017

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor

10.05.2017
Guvernul Cehiei va oferi circa 850 mii de euro pentru realizarea unui proiect de planificare urbană și teritorială în Republica Moldova. Despre scopul și activitățile proiectului a discutat  ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, la Praga, Cehia, în cadrul vizitei oficiale a delegației din Republica Moldova, condusă de  Prim-ministrul, Pavel Filip.

"Apreciem cooperarea cu Agenția Cehă pentru Dezvoltare ce a manifestat disponibilitatea în elaborarea conceptului de dezvoltare națională a teritoriului și elaborarea anexelor Eurocodurilor pentru țara noastră. Ne dorim ca relațiile de colaborare dintre Republica Cehă și Republica Moldova în domeniul dezvoltării regionale să sporească pe viitor prin identificarea a noi inițiative comune și realizarea schimbului de bune practici", a subliniat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, în discuțiile oficiale purtate la Praga.

Totodată, ministrul Vasile Bîtca a precizat că disponibilitatea Guvernului Cehiei de susținere a unui proiect în domeniul planificării urbane și teritoriale din țara noastră a fost exprimată în cadrul unei întrevederi, la Chișinău, cu reprezentanții Ambasadei Republicii Cehe în țara noastră și specialiști instituțiilor publice din Cehia, în cadrul căreia s-a discutat despre Programul de cooperare dintre Republica Cehă cu Republica Moldova 2018 - 2023. De asemenea, în cadrul dialogului partea cehă și-a exprimat disponibilitatea de a oferi 850 mii euro pentru realizarea unui proiect în domeniul planificării urbane și teritoriale din Republica Moldova.

În discuțiile oficiale, Premierul Republicii Cehe, Bohuslav Sobotka a subliniat că Republica Moldova se menține în lista statelor de interes pentru economia cehă în Strategia de promovare a exportului pentru perioada 2012-2020 și că Cehia își exprimă disponibilitatea de susţinere a dezvoltării Republicii Moldova pe termen lung. „Cehia este gata să acorde susţinere Republicii Moldova în implementarea tehnologiilor moderne în domeniul agriculturii, în realizarea reformelor sociale, în sectorul construcţiilor şi al dezvoltării regionale", a declarat Bohuslav Sobotka.

Menționăm, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor din RM și Agenția Cehă pentru Dezvoltare au semnat în iunie 2016 un Memorandum de înțelegere, în baza căruia la începutul anului curent  a fost lansat proiectul „Implementarea Eurocodurilor în Republica Moldova și sporirea accesului la standarde", care urmează a fi implementat în următorii doi ani. De asemenea, în următorii trei ani urmează să fie realizat proiectul sus menționat în domeniul planificării teritoriale.

 10 mai 2017

Serviciul de presă al MInisterului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor

Inscrie-te la această secțiune cu adresa de email: