In perioada 14-17 mai se desfasoara şedinţa Consiliului interstatal pentru colaborare în domeniul construcţiilor a ţărilor membre CSI

20.07.2009

În perioada 14 – 17 mai 2009 reprezentaţii Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului vor participa la şedinţa Consiliului interstatal pentru colaborare în domeniul construcţiilor a ţărilor membre CSI, ce se va desfăşura în Duşanbe, Tadjikistan.

Subiectele care vor fi discutate în acest an se referă la problemele actuale din domeniul arhitecturii şi urbanismului în condiţiile folosirii raţionale a teritoriilor oraşelor şi localităţilor din perspectiva construcţiilor secundare şi armonizarea mediului urban (Tadjikistan). Ţările participante vor împărtăşi experienţa şi la teme cum ar fi: trecerea de la sistemul de licenţiere în Federaţia Rusă la Institutul de organizaţii de autoreglementare (Federaţia Rusă), concepţia construcţiei (reconstrucţiei) locuinţelor accesibile şi de confort înalt pentru cetăţeni (Belarus), conexiunea între planificarea urbanistică cu zonificarea legală (Kîrgîztan). De asemenea în cadrul şedinţei va fi prezentată activitatea Comisiei de urbanistică a Consiliului interstatal pentru colaborare în domeniul construcţiilor a ţărilor membre CSI. De asemenea în cadrul întrunirii vor fi discutate şi problemele de depăşire a crizei economico+finaciare.

La şedinţa a XXVII-a a Consiliului menţionat vor lua parte conducătorii organelor naţionale de dirijare în domeniul construcţiilor din ţările membre CSI. Totodată în cadrul acestei şedinţe Tadjikistanul va prelua preşedinţia Consiliului interstatal pentru colaborare în domeniul construcţiilor a ţărilor membre CSI. În zilele de 17-18 mai se va desfăşura o întrunire la nivel subregional la subiectul „locuinţe accesibile”, care e organizată de Programul de Dezvoltare a ONU în comun cu Agenţia pentru Construcţie şi Arhitectură pe lîngă Guvernul Republicii Tadjikistan, cu susţinerea Ministerului Dezvoltării Regionale a Federaţiei Ruse. Din partea Republicii Moldova va participa dl Anatol Ţurcan, viceministru al construcţiilor şi dezvoltării teritoriului şi dna Elena Bejenaru, şef a direcţiei locuinţe a ministerului.

Consiliul Interstatal pentru colaborare în domeniul construcţiilor a ţărilor-membre CSI are ca scop integrarea avantajoasă pentru folosirea resurselor de materie primă şi a bazei tehnico-materiale a construcţiilor, precum şi colaborarea investiţională, tehnico-ştiinţifică şi alte forme de colaborare în activitatea de construcţii. Republica Moldova a deţinut preşedinţia în cadrul acestui Consiliu în perioada octombrie 2007 – septembrie 2008.