Guvernul Cehiei va oferi circa 850 mii euro pentru planificarea urbană și teritorială din țara noastră

10.05.2017
Guvernul Cehiei va oferi circa 850 mii de euro pentru realizarea unui proiect de planificare urbană și teritorială în Republica Moldova. Despre scopul și activitățile proiectului a discutat  ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, la Praga, Cehia, în cadrul vizitei oficiale a delegației din Republica Moldova, condusă de  Prim-ministrul, Pavel Filip.

"Apreciem cooperarea cu Agenția Cehă pentru Dezvoltare ce a manifestat disponibilitatea în elaborarea conceptului de dezvoltare națională a teritoriului și elaborarea anexelor Eurocodurilor pentru țara noastră. Ne dorim ca relațiile de colaborare dintre Republica Cehă și Republica Moldova în domeniul dezvoltării regionale să sporească pe viitor prin identificarea a noi inițiative comune și realizarea schimbului de bune practici", a subliniat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, în discuțiile oficiale purtate la Praga.

Totodată, ministrul Vasile Bîtca a precizat că disponibilitatea Guvernului Cehiei de susținere a unui proiect în domeniul planificării urbane și teritoriale din țara noastră a fost exprimată în cadrul unei întrevederi, la Chișinău, cu reprezentanții Ambasadei Republicii Cehe în țara noastră și specialiști instituțiilor publice din Cehia, în cadrul căreia s-a discutat despre Programul de cooperare dintre Republica Cehă cu Republica Moldova 2018 - 2023. De asemenea, în cadrul dialogului partea cehă și-a exprimat disponibilitatea de a oferi 850 mii euro pentru realizarea unui proiect în domeniul planificării urbane și teritoriale din Republica Moldova.

În discuțiile oficiale, Premierul Republicii Cehe, Bohuslav Sobotka a subliniat că Republica Moldova se menține în lista statelor de interes pentru economia cehă în Strategia de promovare a exportului pentru perioada 2012-2020 și că Cehia își exprimă disponibilitatea de susţinere a dezvoltării Republicii Moldova pe termen lung. „Cehia este gata să acorde susţinere Republicii Moldova în implementarea tehnologiilor moderne în domeniul agriculturii, în realizarea reformelor sociale, în sectorul construcţiilor şi al dezvoltării regionale", a declarat Bohuslav Sobotka.

Menționăm, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor din RM și Agenția Cehă pentru Dezvoltare au semnat în iunie 2016 un Memorandum de înțelegere, în baza căruia la începutul anului curent  a fost lansat proiectul „Implementarea Eurocodurilor în Republica Moldova și sporirea accesului la standarde", care urmează a fi implementat în următorii doi ani. De asemenea, în următorii trei ani urmează să fie realizat proiectul sus menționat în domeniul planificării teritoriale.

 10 mai 2017

Serviciul de presă al MInisterului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor